Information ang. sophantering

Föreningens sopor hämtas varje torsdag. På senaste har kärlen för restavfall blivit överfulla. Styrelsen har därför undersökt möjligheten att utöka sophämtningen till 2 ggr/vecka. Det skulle innebära en ökad kostnad med 51.000kr/år (för jämförelse motsvarar det en avgiftshöjning med drygt 1%). Vi vill hellre vara proaktiva och försöka undvika den kostnaden. Om vi alla hjälps åt litegrann med att minska restavfallet så kommer det inte att vara några problem!

Detta kan vi göra:

  • Återvinna papp, glas, plastförpackningar och metallförpackningar vid återvinningsstationen på Ryssviksvägen 2.

  • Sortera matavfall. Sophämtning av matavfall kostar endast en åttondel så mycket per kubikmeter som hämtning av restavfall. Vi har tre soptunnor för matavfall men de är långt ifrån fulla vid hämtning!

Vi har beställt påshållare och påsar, dessa finns att hämta i tvättstugan i 7:an (i extrarummet mellan de två tvättrummen) samt i mangelrummet på 9:an. Påshållaren ska användas för att lufta påsen så att fukten från matavfallet avdunstar. Om påsen ställs i en tät behållare eller i en plastpåse ventileras den inte, blir blöt och går sönder. Rekommendationen är att slänga påsen var tredje dag. Påsarna kan hämtas kostnadsfritt på många ställen i kommunen men vår avsikt är att hålla lagret i föreningen påfyllt så att det ska vara enkelt för oss alla att hämta.

TIPS!
Ett återvinningstips för dig som inte har bil är att kommunens mobila miljöstation kommer tre gånger per år till Ryssviksvägen 2. Där kan du lämna in grovavfall, elavfall, farligt avfall, textil och saker för återbruk. Under 2023 kommer de kl 10:30-11:30 den 7 maj och 12 november. Vill du ha en påminnelse via mail varje gång de kommer så fyll i din e-post här: https://pub.editnews.com/Subscribe/Form/1119/d418dd3c9c52