Nyhetsbrev - januari 2024

Gott nytt år alla grannar!
Nytt år och fortsatt arbete i styrelsen med översyn av sophantering i och med nya regleringar, arbete med årsredovisning för 2023 och annat som ska förberedas till årsstämman, lagning av tak och fönsterläcka på vinden i hus 7, sedvanliga ronderingar av hela fastigheten med mera.

Öppna hissdörrarna försiktigt
På senaste har vi haft några utgifter för hissarna när de gått sönder. Det är viktigt att tänka på att vara försiktig med hissdörrarna, inte slå upp dem för hårt samt vänta en liten stund med att öppna när de stannat. Försäkringsbolagen ersätter inte föreningen för skador som boende i huset råkat orsaka på hissen. 

Dörren mellan port och hissar i 7:an skall vara stängd
Detta bland annat av brandsäkerhetsskäl enligt den brandinspektion som är gjord nyligen. Dörren får inte ställas upp annat än tillfälligt. 

Ventilationstips!
Några upplever kyla i sina lägenheter och en del väljer att tejpa igen ventilationshålen vid fönstren, särskilt nu i vintertid. Det innebär att lägenhetens ventilation inte fungerar som den ska, vilket även kan påverka trycket m.m. i resten av huset vilket vi fått anmärkningar på under senaste OVK:n (obligatorisk ventilationskontroll). Om du tejpar blir fläktstyrkan och draget vid fönstrena starkare hos de grannar som inte täckt för sina tilluftsventiler, eftersom fläkten är dimensionerad efter att luft ska kunna komma in i alla lägenheter. 

Våra hus har fläktar på taken som drar in luft i lägenheterna från fönstren och ut genom vanligtvis badrum och köksfläkt. Tejpar man ventilerna kommer luften inte in som den ska, det kan också börja dras in från andra håll såsom nyckelhålet så att luft kommer in från porten istället för utifrån som den ska. I värsta fall kan din hälsa påverkas negativt om du stänger inflödet av luft till lägenheten så att luften blir för stillastående då det kan innebära ökad risk för virus och bakterietillväxt och allergier. I utrymmet vid ventilerna kan det också bildas mögel när luften står still bakom tejpen. Det är alltså meningen att det ska dra in luft vid fönstrena. Vi råder verkligen alla att inte täcka för luftintaget i lägenheterna även om det är kallt, och för de som är nyinflyttade kontrollera att de inte är tejpade av en tidigare ägare. Vi har nu under vintern valt att sänka styrkan i den fläkt som är i hus 7 för att det inte ska dra lika mycket i de lägenheter som inte har tejp. Ni som har tejp prova gärna att ta bort den.